BK Kenia 2013

  VERSLAG B.K. 2013 MALINDI-WATAMU  
 
Het Dream Team II ( Hillaert Henk - Roisin Patrick ) wint spannend B.K.  

Verschillende van de oorspronkelijk ingeschrevenen hebben het wegens diverse redenen moeten laten afweten om deel te nemen aan ons B.K.
Er waren een ganse reeks problemen met de reisorganisatie. Een reis die zoals gewoontegetrouw 12 uur moest duren werd omgedoopt in een trip van meer dan 24 uur. We hebben in elk geval ons beklag gedaan bij de reisorganisator. Als men zelf niet met zekerheid weet met wie de vlucht zal uitgevoerd worden zou het logisch zijn dat men de reizigers de kans geeft een gereserveerde reis te herbekijken.
Wij van onzentwege zullen het inderdaad bekijken of we met hen nog in zee zullen gaan. Ik betwijfel het in elk geval.

Terug naar ons kampioenschap. Wij hopen dat we degenen die niet aanwezig waren, op de volgende editie wel terug te mogen begroeten. We hadden anderzijds het genoegen twee nieuwkomers te verwelkomen die elk met een oude rat ploeg zouden vormen.
Het waren dus ook slechts 10 leden die zich op 19 januari hebben aangemeld op onze vergadering in de lokalen van de M.S.F.C. teneinde over te gaan tot de boottrekking, de betaling van de boten en de uitdeling van onze B.K. T-shirts, ons gewoontegetrouw aangeboden door Hengelsport De Goudvoorn uit Mechelen. Dank U wel.
Een van de deelnemende boten ( Snark ) lag voor Malindi, de vier andere voor Watamu. Zoals gewoonlijk, en dit wegens de aanwezige diepte, waren het sails die voor Malindi te vinden waren en de marlijn voor Watamu.
Strategie ( wegens de puntenverdeling ) zou een belangrijke rol spelen in de einduitslag. Sail of marlijn???  Basispunten voor sail is 200, voor marlijn 1000.
Te vermenigvuldigen met een factor in functie de lijnweerstand.

Na dag 1 met Snark en Neptune als enigen die punten binnen brengen. 11 sails op de Snark 7 op Neptune, elk voor Malindi vissend.
De andere boten : niks . The Tattoo's zijn Nr 1. Er werd natuurlijk onderling, met de schipper, besproken welke strategie men zou toepassen. Sail of marlijn. Persoonlijk zitten we op de Neptune en beslissen achter sails te gaan.

Op het eind van dag 2, een juiste beslissing. We halen 3600 punten, staan 3e en hebben onze achterstand verminderd. Tattoo nog steeds op 1, gevolgd door Double G de titelvoerende ploeg. Alle boten hebben vis.

Dag 3 zou bepaalde tendensen moeten bevestigen. Het Boula-Boula team breng 2000 punten binnen, wijzelf 600 maar de Tattoo's 2400 !!! Ze staan stevig aan de leiding met niet minder dan 8800 punten, 3000 meer dan nummer 2 Double G. We spreken niet over de anderen die nog verder achter huppelen.

Dag 4 zal de einduitslag bepalen. Elk heeft zo zijn idee. 3000 of meer punten inhalen is niet evident, we moeten dus minimum, elk EEN marlijn vangen om de Tattoo's in te halen en voorbij te steken. Moeilijke opgave want er is er nog geen enkele marlijn gevangen. Ik weet natuurlijk niet welk de optie is van de andere teams maar we hebben besloten om, vanuit Malindi vertrekkend, achter marlijn te gaan. Richting Watamu, eens blauw water verder naar volle zee in de hoop een marlijn te haken en binnen te halen. We vissen met 3 hengels met molens 50 lbs en 5 met 30 lbs.
We hebben het geluk om een gestreepte marlijn te haken op een 30 lbs-lijn. We doen er meer dan een half uur over eer een van de deckhands de leader kan aanraken en de vangst kan geregistreerd worden. 5000 punten !!!
Nu nog hopen, egoïstisch natuurlijk, dat de anderen niets meer vangen die onze overwinning in de weg zou staan .
De Tattoo's en Double G vangen niks, blijven op 8800 en 5800 punten staan.
Double G wordt bijna bijgebeend door de Boula-Boula's die op 5600 punten blijven hangen. Toch nog een spannend kampioenschap, met weer dat stukje geluk dat je moet hebben om uiteindelijk als eerste te eindigen.
Het is natuurlijk frustrerend om gedurende 3 dagen de leiding te hebben en deze dan te moeten afstaan . Met dank aan de leden van het Tattoo-team , Rudy en Guido , voor hun sportieve ontvangst op het ogenblik van het weerzien in de lokalen van de MSFC en de proclamatie van de uiteindelijke uitslag. We geven elkaar afspraak in ons hotel waar we door de Directeur een receptie krijgen aangeboden voor de prijsuitreiking en het mededelen van de officiële uitslag.
Met dank aan onze gulle sponsors, Kingfisher, Penn, Het Groene Genoegen uit Beringen, Keurslagerij Claes uit Houthalen-Helchteren, De Goudvoorn en Zeehengelsport. Mag ik er ook nog aan toevoegen dat twee van de deelnemers ingestaan hebben voor een prijs.
-- Een speciaal aandenken aan onze overleden vroegere Belgische Kampioen, Marc Segers die samen met Patrick Roisin ooit het B.K. won. Patrick schonk als prijs de Shimano-reel die destijds door Marc gewonnen was en nog maagdelijk is.
--Van Guido Thoelen kregen we een zelf gerookte hesp aangeboden. Ik moet er ook nog aan toevoegen dat er tijdens deze wedstrijd ook nog een prijs voorzien was voor de boot met het meest aantal punten. Het was dankzij de vangsten van de eerste 3 dagen dat Angus met zijn Neptune de prijs van " Best Boat " in ontvangst mocht nemen. De andere schippers keken een beetje sip dat ze de prijs van 10.000 Ksh aan hen voorbij zagen gaan. We geven elkaar in elk geval afspraak voor ons volgend B.K. in 2015.

Waar dit gevist wordt zal tijdens onze volgende A.S.V. beslist worden.
Hieronder een overzicht van de vangsten. In hoofdzaak sailfish , 2 marlijnen en beetje bijvangst die van onze vegetarische lunch en lekker maaltijd kon maken voor zover deze in de ochtend gevangen werd.

Dream Team II : 1 gestreepte marlijn, 7 sails, 1 wahoo, 1 mahi-mahi

Tattoo Team : 18 sails, 2 wahoo

Double G Team : 11 sails, 7 wahoo ,3 mahi-mahi en 16 bonito's

Boula Boula Team : 1 gestreepte marlijn, 5 sails, 1 wahoo

Diepenbeek Boys : 4 sails Een totaal van 2 marlijnen , 45 sails en wat bijvangsten .

Volgende keer trachten we meer te vangen, maar .......... het blijft vissen hé .