BK Kenia 2011

 

 ttp:/www.calreicharters.com


 http://www.degroeneslager.be.

 


B.B.G.F.

VERSLAG BELGIAN CHAMPIONSHIP BIG GAME FISHING 2011.

VERSLAG door Henk Hillaert


Double G-Team  met Georges Bekaert en Gunter Desmet veruit de beste.  

We hadden eind januari een groot deel van de Coconut Village in Malindi gereserveerd. De NECKERMANN-REIZEN hadden ons ook groepsvoorwaarden gegeven. We waren er aanwezig met 25 personen waarvan er 18 waren, 9 ploegen van 2 vissers, die gingen meedingen naar de titel van Belgisch Kampioen Big Game. Een aantal van hen hadden reeds meegedaan aan het B.K. 2009,en er waren enkele nieuwkomers die wel degelijk zinnens waren de titel mee naar huis te nemen want ze noemden zich " The Winners ". Ook de " Boula-Boulas " waren aanwezig om hun titel van 2009 te verdedigen. Dat het niet eenvoudig zou zijn zouden ze vlug ondervinden. 

Dinsdag 25 januari : afspraak in het Clubhouse van de Malindi Sea Fishing Club voor de lottrekking van de boten in aanwezigheid van deelnemers, supporters en de mensen van Kingfisher. Ze hadden ervoor gezorgd dat we over de nodige 9 boten konden beschikken.De weersomstandigheden waren erbarmelijk , en een strakke NO-wind had de directie van Kingfisher doen beslissen de meeste boten in Watamu te leggen. Er zouden 2 boten vanuit Malindi varen, alle andere vanuit Watamu. Deze beslissing zou in grote mate de uitslag van de wedstrijd beïnvloeden. We keken benieuwd uit naar de ons niet zo bekende namen van boten zoals, Poppi-1, Tega en Albatros . De eerste lag in Malindi de anderen in Watamu .Meestal wordt er in Malindi meer sailfish dan marlijn gevangen en de verwachtingen van het eerste uur na bekendmaking van de te bevissen boten waren dan ook heel gespannen. We kenden een zeker aantal schippers en bemanningsleden en er werd reeds volop commentaar gegeven in functie van de gelote boten. Men had ons reeds op de hoogte gebracht dat de vangsten niet denderend waren maar vangen zoals 2 jaar geleden moest men vergeten. Indien er per dag, per boot 3 zwaardvissen zouden gevangen worden waren we reeds tevreden. Dat het een wedstrijd betrof konden we direct opmaken aan de planning. 
Woensdag 26 januari: Vertrek om 5 h 45' naar Watamu, naar Malindi 6 H 15'. Je kon dus maar op tijd en stond naar bed. Afspraak met 14 vissers 's morgens richting Watamu. Lunchboxen en fotoapparaten, pet en zonnecrème. En goed humeur !!! Afspraak 's avonds rond 17h in de Malindi Sea Fishing Club . We wisten dat de vangsten niet super waren, met een zeer zware zee en golven van 4 m hoog !!! Uitslag van dag 1 : Snark , winnaar van vorig jaar en vanuit Malindi varend met "Double G” team voerde het klassement aan, gevolgd door " The Winners ". Veel verschil zat er niet in. Wel hadden 2 ploegen geen puntenopbrengende vis gevangen . Scoreblad : 0 . De meteo werd nagegaan en gaf ons voor de volgende dag (of dagen) geen denderende weersverbetering aan. De toeristische meevarenden konden nog wel steun vinden bij pilletjes en zetpillen, de deelnemers hadden vandaag bewezen dat ze tegen de zware zee bestand waren. 


Donderdag 27 januari :Dag 2 : zelfde uurrooster . 5 h45' en 6h15' . Iedereen hoopte dat er meer zou gevangen worden dan gisteren. Dromend van 2009. Gisteren 2 boten zonder vis, vandaag 5! Snark geen vis en Neptune met Angus als skipper : geen vis ! Het klassement volledig dooreen gehaald . "The Winners", logisch, samen met het "Cal Rei 1” -team op de eerste plaats gevolgd door "Double G” team met slechts 200 punten verschil. Van de andere deelnemers konden alleen de "Boula-Boula's” de schade beperken. De anderen lagen reeds 2000 punten of meer achter. Maar met vissen weet men nooit. De Albatros stond 1e in de bootcompetitie. 

                        

Vrijdag 28 januari : Voor dag 3 waren de weersvorspellingen verbeterd . Minder wind, hopelijk met meer vis .De "Sailfishcatchers " deden hun naam alle eer aan en sprongen met 5000 punten van de 9e naar de 2e plaats. Maar het "Double G” team had er geen gras laten over groeien en bracht 3600 punten binnen. Ook de "Boula-Boula's” kwamen binnen met 600 punten. Alle anderen keken sip : no fish en dus no points. Zaterdag 29 januari : Met een puntentotaal van 7000 en een voorsprong 2000 punten konden Georges en Gunter op beide oren slapen, temeer dat ze de laatste wedstrijddag konden vissen op de boot die meer dan 3500 punten voorsprong had in de bootcompetitie. Ze zouden het uiteindelijk halen . Met de laatste dag nog een claim voor 1600 punten op de beste boot van deze competitie. 
Conclusie :

Het was ondanks de slechte vangsten een zeer spannende wedstrijd. Er was geen enkele ploeg die geen off-dag had. We zijn allen een of meerdere dagen zonder vis binnen gekomen, en wat bootcompetitie betreft is het alleen Poppi-1 geweest die elke dag binnen gekomen is met vis . Hij heeft dan ook meer dan verdiend de trofee en prijs van beste boot gewonnen. De boot had meer dan 5000 punten voorsprong op Albatros die 2e eindigde. Snark, winnaar van de vorige editie heeft het moeten stellen met een teleurstellende 5e plaats met slechts een enkele dag met vis. U kan in onderstaande listings het klassement per ploeg en per boot naslaan. Na de prijsuitreiking van de best-boat trofee hadden we verzameling geblazen voor onze prijsuitreiking. Deze vond plaats in COCONUT VILLAGE waar ons door de directie een super buffet werd aangeboden. Met dank aan Bruno en Mme Bruna voor de ontvangst en attentie ter plaatse. Ook onze dank aan Catharina en alle andere booteigenaars, in het bijzonder Barbara van Poppi-1 die in haar nopjes was met het schitterend resultaat van haar boot. Dank aan alle deelnemers en zij die ons vergezelden voor de goede sportieve vriendschappelijke sfeer. Dank aan alle sponsors in het bijzonder hengelsport De Goudvoorn uit Mechelen voor de T-shirts en hengelsport Michiels uit Brussel voor de Best boat trofee. Een speciale attentie voor het Cal Rei-team uit Gran Canaria. Dank voor de prachtige prijs van 2 dagen vissen voor 2 personen op jullie prachtige boot in Mogan. We hopen dat de winnaars van de prijs ons geschonken door "Het Groene Genoegen" uit Koersel lekker zullen smullen. Dank ook aan Fons voor de ons aangeboden BBQ. Als visser kan ik ook niet voorbij gaan om mijn dank te betuigen aan Philippe en Robert, schippers van de Coralia en Skintus, beiden uit Nieuwpoort om hen te danken voor de door hen geschonken dagtrips achter kabeljauw en / of zeebaars. Aangezien we geen prijs meer kregen, alhoewel beloofd, van een bekend sporthengelbedrijf, heeft onze club beslist zelf de financiering van de aankoop van 2 hengels te bekostigen en deze als prijs aan te bieden. Voor hen die interesse hebben : Afspraak in 2013 voor ons volgend kampioenschap. 

In Malindi ??? Misschien, maar waarom niet !!!

   

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bijvoegsel : door    Georges Bekaert

Normaal begint het saifish seizoen in Malindi begin november en dat van de marlijn iets later maar deze keer verschenen de eerste berichten over de vangst ervan maar eind december en begin januari. Dat we geen massa’s vis moesten verwachten zoals de voorgaande jaren wisten we dus op voorhand en omdat de boten reeds lang op voorhand moeten geboekt worden was daar niets meer aan te doen. Op het laatste ogenblik werd een van de boten door motorpech vervangen door de Poppi-1. Er was onmiddellijk ontsteltenis onder de deelnemers want het was voor ons een onbekende boot en dan nog een met 2 buitenboord motoren. De vraag was dan ook bij iedereen of die zich wel zou kunnen meten met de andere boten. Die buitenboord motoren bleken uiteindelijk erg mee te vallen en de deelnemers aan de competitie die op deze boot konden vissen waren unaniem over de uitstekende kwaliteiten van de boot en de bemanning. Het was ook de enige boot die elke dag vis binnen bracht en ook nog de trofee van de beste boot won. Hieruit blijkt nogmaals dat het op voorhand beoordelen en afkeuren van een onbekende boot gevaarlijk kan zijn. 

Mij mogen ze de volgende keer als straf alle dagen op deze boot zetten. 

De Neptune probeerde de eerste dagen zijn goede reputatie te bevestigen en ging enkel op de grote vis : ->Marlin.  Dat dit ook wel eens verkeerd kan aflopen ondervonden ze dan ook snel want met 1 striped marlin de eerste dag en 3 dagen zonder vis eindigden ze dan ook maar op een gedeelde zesde plaats op 9 boten. Vanaf de tweede dag viste enkel de poppi-1 nog vanuit Malindi en lagen de andere boten allemaal in Watamu waar ze beter beschut lagen tegen de wind. 

Bij het uitvaren viel de wind meestal nog mee (3-4 Bft) maar rond 9-10 uur kwam de wind dan opzetten en werd de zee een stuk woeliger. Bij nazicht met de vangst meldingen per boot die elke dag werden binnen gebracht valt op dat de meeste vissen in de periode tussen 10 en 13 uur werden gevangen. Eens de wind op volle kracht werden de vangsten een stuk minder. 

Sommige deelnemers zijn nog een week langer gebleven na de competitie om te proberen nog een visje te vangen terwijl er enkele op safari gingen. Over die extra visdagen kunnen wij kort zijn. De vangsten bleven gewoonweg voor deze bestemming ondermaats als we die vergelijken met deze van de 2 voorgaande jaren. Het was wel een goede ontspanning want nu kon men vissen zoals men wou zonder de spanning van de competitie. Het trollen bleek even slecht maar het bodem- en rifvissen bracht veel meer vis binnen. De meeste vissen zaten wel onder de minimum limiet van 15 kg die in onze competitie van toepassing is. De vissers onder de lezers die soms op de wrakken gaan kunnen zich wel voorstellen wat het is om uren aan een stuk vissen tot 15 kg of meer van grote diepte naar boven te takelen. Meestal word dan ook na een paar uur overgeschakeld naar trollen voor de broodnodige rust.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 
  


Dat Big Game vissen een uitputtende sport is mag blijken uit de volgende foto's :


EINDKLASSEMENT van de teams en de boten in excel formaat
Het BK ging door van 26 tot 29 Januari 2011 in Malindi en Watamu KENYA

Wij vernamen dat de Keniaanse autoriteiten hebben beslist vanaf 1 jan-2011 de prijs van het visum van 25 USD terug te verhogen naar 50 USD. Kinderen jonger dan 16 jaar betalen 25 USD. 

Bij onze aankomst in Mombassa eind januari was de prijs echter nog niet veranderd.

Wij logeerden in Sandies coconut village hotel in Malindi en de wedstrijd ging door in Malindi en Watamu.
De verplaatsingen van het hotel naar de boten (en omgekeerd) ter plaatse gebeurden in samenwerking met Kingfisher. De deelnemers welke op de poppi-1 visten werden apart afgehaald door Barbara, de
verantwoordelijke voor deze boot, daar die vlak bij ons hotel lag.

De boten zijn dikwijls meer de 1 jaar op voorhand besproken. 

Voor de wedstrijd werd door loting de boten toegewezen. Elk team viste dan ook elke dag op een andere boot.

Sommige boten hebben een betere reputatie dan andere boten en door die loting willen wij dan ook vermijden dat een bepaald team steeds met een van de "betere" boten vist zoals soms gebeurt bij andere wedstrijden waarbij de organisator de beste, en duurste, boot voor zichzelf neemt en de andere deelnemers die extra kosten mogen betalen. Het is dus bij ons niet de bedoeling dat de organisator een gratis visverlof krijgt op kosten van de andere deelnemers.

Wij werken tegen kostprijs en de deelnemers krijgen dan ook inzage in de gemaakte kosten.
(Vlucht,hotel, boten en extra kosten ter plaatse)

De boten werden geboekt door de club. Reis en logies zijn vrij te boeken. Wij boeken normaal voor onze vaste leden daar wij bij boeking voor een groep voordeliger tarieven kunnen bekomen waardoor de reis+verblijf voor de deelnemers voordeliger uitvallen.
Personen die interesse hebben voor deelname aan ons volgend kampioenschap worden daarom verzocht tijdig contact op te nemen. .
Bij latere inschrijving is het niet zeker of er nog een boot beschikbaar is.
Wij zullen voor latere boekingen dan ook eerst proberen nog een extra boot te krijgen voordat de deelnemer de vlucht en het  verblijf boekt zodat je daar niet voor niets zou staan.