Madagascar

Oktober 2016

Trip Madagaskar met Extreme Visreizen

 Madagaskar, eindelijk ! Madagaskar is één van de top 10 jigging en popping bestemmingen van de wereld, en stond al jaren op ons verlanglijstje. Wij hadden talrijke video’s en foto’s bekeken, artikels gelezen enz. Maar hoe geraken we daar, welke deel van Madagaskar kiezen we, wanneer gaan we en wie kan dit allemaal organiseren voor ons?.

EXTREME VISREIZEN was de oplossing, de Belgische specialist in het organiseren van exotische vistrips. Onder leiding van Jean-Marc, de zaakvoerder van Extreme Visreizen, gingen wij deze fantastische trip maken. Het gekozen "jachtterrein” was de beroemde Baie du Courrier, de gekozen periode was oktober aan het begin van het visseizoen aan die kant van Madagaskar.

Enkel het zwaardere materiaal mocht mee : minimum 80 lbs Braided voor het jiggen en 100 tot 130 lbs voor het poppen, leaders respectievelijk minimum 130 en 200 lbs, poppers en stickbaits 100 tot 180 g, jigs van 120 tot 300 gram. Single en triple hooks, liefst zonder weerhaken om veiligheidsredenen, in maten 9/0 tot 13/0. We hadden beter eerst de gym ingetrokken!

Zaterdagochtend 15/10 klaar voor vertrek met elks een bagage van 23 kg visgerief, hengelkokers en 7 kg handbagage met enkel T-shirts en shorts. Echte vissers hebben niet meer nodig. Verder van Brussel Zuid met de Thalys 1st klas naar de luchthaven van Parijs (Charles de Gaulle) en hop vluchtje nemen naar Mayotte met aankomst 16/10 ‘s morgens. In Mayotte hadden we direct een aansluitende vlucht naar onze eindbestemming Diego Suarez in het noorden, de 2de grootste stad van Madagaskar.

Bij aankomst in Diego Suarez staat de taxi ons al op te wachten , een Renault 4 uit de jaren 80 ! Oei, 3 Belgische krijgers met 70 kg visspullen, 21 kg handbagage en nog eens 12 kg aan hengels in een Renault 4 ? NO PROBLEM SIR, WE HAVE LOTS OF SPACE ???? En ja hoor: een deel in de koffer, een deel op het dak en we vertrokken. Sneller dan 50km/u  hebben we waarschijnlijk niet gereden, maar ok, we waren onderweg.

De 1ste nacht blijven we in ons hotel, voorzien van alle comfort met grote kamers, grote badkamer, tv, wifi en balkon. Weer een extra punt voor onze reisleider Jean-Marc.

Direct bij aankomst staan ook de eigenaars van het viscentrum op ons te wachten en wordt er al een afspraak gemaakt om een kleine briefing te geven op een mooi terras in de hoofdstraat van Diego Suarez.

Vervolgens werd ons visgerief gecheckt en alle details besproken op een zeer professionele manier.

Het werd al snel duidelijk dat het hard werken zou worden : 7 dagen Popperen en Jiggen met het zware materiaal , dat is hard labeur.

Maandag 17/10 om 06.00 ‘s morgens vertrekken we naar het viskamp met 2 jeeps volgeladen met eten, bagage en uiteraard ons visgerief. 

Na ongeveer 1u30 rijden door wegen en zelfs velden als wegen niet te berijden zijn ,
komen we aan op een strand van een vissersdorpje waar we onmiddellijk al onze hengels klaarmaken en wachten op onze visboot.

Al het materiaal dat niet om te vissen is, wordt met andere boten naar het viskamp gebracht en zullen we die avond allemaal terugvinden, na onze eerst visdag.

Spannend, wat gaat Madagaskar ons bieden ?! De eerste halve dag, 11 vissen aan boord en reeds de eerste GT’s, Barracuda’s, Jobfish en zelfs een haai op de popper, en zeker het meervoud van deze 11 aan volgers, los enz …. Oke guys FOCUS !!

Bij het kamp aangekomen vinden we rust en authenticiteit. Echt super, elk een aparte strandchalet met kast en een goed bed en alles is perfect proper!

Enkel de douches en wc’s zijn in andere aparte hutten te vinden.

De douche is ook heel tof, gewoon zoet water uit een grote ton scheppen en over je uitgieten , brrrr, ‘s morgens ben je direct wakker en paraat voor de strijd ;-)

Dag 2, onze eerste echte volledige visdag. We staan op om 5u en vertrekken om 6 u ( en dan staat de crew al te wachten hoor)

De Baie Du Courrier is een echte speelplaats voor ons, géén andere boten, geen hengeldruk, geen professionele visserij in de buurt en bovenop prachtig om te zien, kleine en grote eilanden, rotsen, zandstranden, super drop off’s naast koraalriffen enz ….. maar vooral overal vis ! Nee je vangt ze niet allemaal , maar elke stek laat wel zien dat er vis is. Onze kapitein Philippe haalt elke dag alles uit de kast. Als je niets vangt of er is niet véél actie,  wordt er al na 15 tot 30 minuten verkast, ze doen echt alles om vis te vinden!

Met een voldaan gevoel  en 24 vissen aan boord keren we ‘s avonds terug naar het kamp waar we reeds van een aperitief  kunnen genieten vooraleer we samen met de kapitein en de deckhands een super lekkere maaltijd verorberen in een gezellig sfeer.

Dag 3, BOEM ! Jean-Marc heeft zijn grote GT aan de lijn, na een spannende dril met onze kundige visser en kapitein komt hij veilig aan boord. Even meten en we noteren 132 cm 42.5 KG GT!

Afbeelding invoegen         Afbeelding invoegen

Deze vistrip kan niet meer stuk.

Dag 4 staat voor altijd opletten en je concentratie niet laten verzwakken. Een mooi koraalrif waar we staan te popperen en mijn lievelingspopper (zonder kleur na 3 dagen vissen) wordt door een zeer grote GT genomen op 5 meter water op 3 meter van de boot, een beeld om nooit te vergeten. De GT komt achter de popper op 1 meter diepte, draait zicht en knalt op de popper, deze is van mij denk ik maar 2 seconden later is de leader op het koraal doorgesneden, pech, zeker als je weet dat de 40 KG + GT’s ook hier niet in de boot springen.

Iets later wordt tijdens een moment van onoplettendheid, een zinkende stickbait, naast de boot, ook hard genomen door een GT. De visser wordt door de kracht op zijn knieën getrokken in de boot. Na 2 seconden snijdt het koraal de leader door. Tja, wij bevinden ons in hun speeltuin en niet andersom.

Al deze emoties moeten we even gaan verwerken, dus tijd om even rustig te jiggen.

Hier dachten de vissen echter anders over. Eerste Jigsessie ongeveer 40 vissen tussen 3 en 20 kg , waaronder GT’s, Jack’s, Groupers, Barracuda’s en de haaien die onze vissen komen halen tijdens de dril ;-)

Danny blijkt hier de jigging master te zijn en overtreft ons met een score van  2 op 1.

De volgende dagen gaan verder in dezelfde stijl, veel vis ( soms heel veel )

In totaal 145 vissen aan boord , 150 los of kapot tijdens de dril en een 300 tal volgers, echt fenomenaal.

De boot is geweldig uitgerust, de kapitein is top, de deckhand’s blijken wel overal aanwezig te zijn met het adviseren van welke popper naargelang de spot, onthaken, tips geven, eten maken, een babbeltjes slaan, echt alles top .

Het visgebied: heel uitgebreid, wel 1000 Waypoints, grote variëteit aan vis, goed kamp met uitgebreid ontbijt en avondeten, lunch altijd aan boord. Lange visdagen van 06.00 tot 16.00 uur.

Dag 7: nog een halve dag vissen en dan terug naar het vissersdorpje van dag 1, daar alles terug ontmantelen en terug 1u30 naar Diego Suarez.  Daar kunnen we nog 2 dagen ontspannen en slaap inhalen. Voor het avondmaal werd ons een tof lokaal restaurant, welk door een Fransman werd uitgebaat aangeraden , prijs/kwaliteit een toppertje.  Er zijn ook verschillende excursies te doen waaronder een nationaal park waar we de fauna en flora van Madagaskar hebben kunnen bewonderen.

Eenmaal terug thuis bekijken we de vele prachtige foto’s en video’s, waarbij we mijmerend bedenken dat we deze fantastische reis zeker willen overdoen.

Top visreis, top bestemming en een dikke 10 op 10 voor Extreme Visreizen!

Gary