CABO VERDE

Reisverslag Rene – Vissen Maio (Kaapverdië)

 Beste visvrienden

Ben vorige week terug gekomen van Maio.

 

Heb daar 10 dagen gevist en zal een kort verslag geven hoe het er daar een beetje aan toe gaat. Ben daar samen met José naartoe geweest, je hebt geen directe vlucht naar Maio (klein eilandje in Kaapverdië) je gaat eerst naar Santiago met als hoofdstad Praia, we waren van plan om deze keer met de boot te gaan maar 1 dag van te voren kregen we te horen dat de boot niet ging deze ging 1 dag later dat is echt Kaapverdië, dus het hotel 1 dag extra geboekt.

 

Na 2 dagen op Santiago te zijn geweest (hotel: Oasis Praia Mar) is een zeer goed hotel.

 

Het vliegtuig genomen naar Maio (10 minuten vliegen) daar aangekomen werden we warm ontvangen door de vriendin van Mick (Isa), zal even een korte uitleg geven hoe het in elkaar steekt. Je gaat vissen bij: Maio Fishing Club, de eigenaar is een Italiaan zijn naam is Fusio of iets dergelijks zeer aardige man heeft de leeftijd van als ik me niet vergis 72. Hij bemoeit zich totaal niet met het vissen hij maakt wel onderlijnen e.d.

 Hij woont enkele huisjes bij Mick vandaan.

 Mick is degene waar je het meeste mee van doen hebt samen met zijn vriend Menno.

 Mick en Menno hebben beide een Kaapverdische vriendin.

 Mick woont samen met Isa en Menno woont samen met Ta, Menno en Ta wonen in bij Fusio.

 Na 2 minuten rijden (Mick woont tegen het vliegveld aan) kom je aan bij Mick thuis en daar voel je je meteen thuis, je word warm verwelkomt door Mick en Menno, pakken een bakje koffie even bijpraten en Mick vraagt wanneer wil je gaan vissen, ik antwoord over een ½ uur dat is oké zegt Mick geen enkel probleem.


Koffers achter in de pick-up en we rijden naar ons appartement, ondertussen even gestopt bij de supermarkt en onze inkopen gedaan (appartement dat wordt allemaal door Mick geregeld) Aangekomen bij het appartement mijn koffers binnen gezet, José is daar gebleven, ikzelf heb mijn koffers nog niet uitgepakt en meteen mee terug naar Mick zijn huis. Bij Mick is alles mogelijk jij bent klant en bepaald hoe en wat, vistijden begin en eindtijd die bestaan niet je kunt vissen wanneer je maar wilt overdag, ’s-avonds of ’s-nachts en zolang je zelf wilt. Hengels worden geladen, aasvissen in de koelbox, enkele flesjes bier worden meegenomen stoelen achter in de pick-up en rijden een tocht van ongeveer 30 minuten, de laatste 20 minuten is al een ervaring op zich je bevind je echt in "de middle of nowhere” aangekomen bij de visstek aan de monding van een baai met een prachtig uitzicht, je komt hier echt nooit niemand tegen ook niet tijdens de weg ernaartoe je voelt je echt helemaal vrij.


Daar aangekomen worden de hengels opgetuigd en de aasvissen aan de haak geslagen en 2 hengels worden uitgezet (we gaan haai vissen) al snel zien we de eerste aanbeten, meteen zegt Mick tegen Menno pak de 3de hengel en tuig die op, zo gezegd zo gedaan.

Mick zegt ik denk dat er kleine haaien zitten en die pakken onze aasvis.


De derde hengel ingeworpen en geplaatst in het midden tussen de 2 andere hengels het begint ondertussen al aardig donker te worden.


Al na enkele minuten is het raak een aanbeet op de middelste hengel met het kleine aas, Mick en ik komen uit onze stoel, Mick slaat de vis aan en ik neem de hengel over.

 De eerste haai word gevangen een kleine ruwe haai van ongeveer 1,20mtr.

 

 

         

 Foto genomen en de haai wordt weer terug gezet, weer plaats genomen in onze zetels je ligt er bijna in, je kijkt naar de sterren er staan er honderden aan het firmament een prachtig schouwspel, heel duidelijk zie je de ster Saturnus staan. Het water staat al bijna op zijn hoogst.


Plotseling een nieuwe aanbeet nu op een van de hengels met de grotere aasvissen, Mick slaat de vis weer aan en ik neem de hengel over na een gevecht van ongeveer een twintig minuten breng ik de haai naar de kant een mooie verplegershaai van 237cm enkele foto’s genomen (Menno is van de foto’s tijdens de vakantie neemt Mick, Menno of Nounou de foto’s (daar kom ik later op terug)

Ondertussen zitten we gezellig wat bij te praten en besluiten om te gaan stoppen want we hebben nog niet gegeten, spullen ingepakt, 30 minuten rijden, visspullen bij Mick thuis neergezet(daar is alles donker Mick heeft geen stroom geen licht geen tv, Isa en Ta zitten in de huiskamer in het donker, we worden hartelijk begroet door Kara (de hond van Mick een zeer grote Hollandse herder) alles en iedereen achter in de pick-up, op weg naar José, ongeveer 5 minuten rijden, wij zitten met ons appartement in Stella Maris dat word goed beveiligd dag en nacht continu door 2 of 3 beveiligers, José opgehaald en de eerste avond zijn we gaan eten bij Mirtis (eigenaresse van een restaurant) hebben daar gezellig met ons zessen en de hond zitten eten, hebben besloten dat we morgen gaan kant vissen met Menno en Ta gaat ook mee, we worden afgezet bij ons appartement en de eerste dag zit erop. 

De volgende dag lekker vroeg opgestaan 6.00uur, gedoucht aangekleed en naar de supermarkt gewandeld, verse broodjes gehaald, in het huisje aangekomen, lekker gegeten, broodjes klaar gemaakt en wat fruit en water om mee te nemen en daar komt Menno al aangelopen, rugtas mee en plaats genomen achter in de pick-up, Menno en Ta zitten voorin.

½ uurtje gereden, tijdens de rit kom je allerlei dieren tegen alles loopt hier los geiten, koeien, varkens, parelhoenders alles, soms moet je stoppen om de dieren van de weg te jagen. Aangekomen op onze stek weer een andere visstek als gisteren, kleine hengeltjes bij en we vangen allerlei vissen waaronder 2 haaien, enkele papegaai vissen, een triggervis 2 murenes en nog een tiental andere vissen, ook Ta vangt enkele vissen.

Alle vis gaat mee op Maio, aangekomen bij Mick thuis, onderweg even gestopt bij de supermarkt, voor de supermarkt even gaan zitten pilsje erbij even napraten, bij Mick thuis uitgebreid gegeten de dames kunnen zeer goed koken, na het eten de visspullen gepakt en weer op een andere plaats gaan vissen op de haai die avond niets gevangen. 

    

De volgende dag zijn we met de boot weggegaan, kapitein is Nounou is een zeer aardige gast heel behulpzaam, we hebben besloten om de eerste dag te gaan bodemvissen en deze vakantie wil ik van elke soort een foto, we hebben deze dag goed gevangen ongeveer een twintig. verschillende soorten. Het was goed. De avond hebben we doorgebracht bij Mick thuis, hij heeft zelf daar varkens en kippen. 

 Volgende dag met de boot en besloten te gaan trollen en bodemvissen afwisselend, bodemvissen omdat ik graag wat garoupas wilde vangen zijn zeer lekker.Velen tonijnen gevangen 15 á 20kg. Tijdens het bodemvissen hengel met een levend visje elke dag hebben we levend aas bij die vangen ze ’s-nachts voor ons op een geven moment vang ik een mooie whahoo van 25 á 28kg de vis word door Mick aan de gaffel geslagen en direct krijg ik alweer een hengel in mijn handen geduwd door Nounou en hij zegt "another one” ik pak de hengel en direct komt die vis uit het water ik roep: een marlijn een marlijn, maar ik kijk goed en zie dat het een zeilvis is hij blijft maar springen en springen wel 20 á 30 keer, deze vis heb ik op een klein hengeltje met een molen en een levend aasvisje voor een rainbowrunner (velen van gevangen)

 

 Mick zegt als we hem maar aan de lijn kunnen houden, voorzichtig komt de vis naderbij en Mick slaat hem aan de gaffel, vis aan boord en een mooie foto gemaakt.    Zeilvis van 239cm

Bij Mick aangekomen, even lekker napraten met een pilsje erbij volop verhalen natuurlijk was een zeer leuke dag, vis opgehangen voor de foto op deze foto zie je ook goed het hengeltje en de molen waar ik de vis mee heb gevangen.

Ondertussen komen er nog enkele mensen aangelopen kennissen van Mick en we worden uitgenodigd voor morgenavond om bij hun een pilsje en wat te komen eten gewoon een gezellige avond en we nemen de uitnodiging aan, deze mensen ik denk engelsen of fransen hebben altijd een restaurant gehad op Tenerife alles verkocht en een prachtig huis laten bouwen op Maio.

   

 Ze hebben nu een B & B waar ze 2 stelletjes kwijt kunnen en het was nu dan ook volledig bezet.

 

Na het vissen ga je ook overal naartoe met Mick de vis schoonmaken de vis mee verkopen en diversen adressen af of naar de ouders van de meiden zijn 2 zusjes. Nu vandaag staat er weer een geit, die word snel door Mick geslacht en schoongemaakt alsmede de vis ik wil de punt en de staart van de zeilvis deze worden eraf gezaagd en te drogen gehangen met zout. ’s-avonds naar Nounou thuis daar zijn we uitgenodigd hij is net vader geworden voor de 2de keer, vtv heb ik snel een pakje gekocht, dochtertje is 2 weken oud, kleintje in mijn armen genomen ze zijn daar niet flauw, de vis van vandaag gaat op de barbecue en de dames hebben allerlei lekkere bijgerechten klaargemaakt.  

Volgende dag met de boot, aangekomen op de pier en Nounou is er nog niet wat bleek door de zeer sterke stroming was een van de lokale vissersbootjes verdwenen het touw waar hij mee vastlag was kapot gegaan en de boot was gezonken en zat onderwater in een touw van een andere boot verstrikt. De boot bovenwater gehaald en naar de kant getrokken met onze boot dus we hadden enkele uren vertraging. De visser van deze boot heeft wel zoveel pech in zijn leven, een jaar of 3 geleden tijdens zwaar weer hij was aan het vissen met zijn zoon, slaat de boot om en zijn zoon verdrinkt en hij word gevonden door andere lokale vissers en gered. Ongeveer 2 jaar geleden na een dag vissen op zee zoals elke dag komen alle vissersbootjes terug en hij kwam niet terug hij was weg, dag erop niet en hij was verdwenen er gaan 4 maanden voorbij en wat denk je hij word gevonden op een strand in Argentinie, hij had moter pech gehad en door de wind en de stroming na 4 maanden op volle zee terecht gekomen in Argentinie hij heeft zich in leven weten te houden door in de ochtend met zijn tong de dauw op te likken dat water is namelijk niet zout en hij had zijn visspullen bij dus hij

viste en ad deze rauw. Deze dag velen amberjacks, tonijnen, dorades, kogelvissen, whahoos enz enz het was weer een schitterende dag, woorden schieten te kort.

    ’s-Avonds een gezellige avond gehad goed gegeten en gedronken we waren met ongeveer 12 mensen. Was ook een koppel uit Birmingham zeer aardige mensen we maken het nooit te laat omdat we ’s-morgens alweer op tijd op moeten staan om te gaan vissen.

 

   De dag erop weer een dag met de boot, je word ’s-morgens opgehaald dan ga je naar Mick daar worden de spullen geladen en je rijdt naar de haven 2 minuten rijden alles ligt daar zeer dicht bij elkaar aangekomen bij de haven loop je over de pier, ondertussen komt Nounou al met het kleine bootje aangevaren je moet goed uitkijken met instappen vanaf de pier gaat er een verroeste oude ijzeren trap recht omlaag daar ga je op staan de onderste treden zijn er niet meer weggeroest hebben ze met een touw 2 plankjes gemaakt dus je hangt er bijna aan, dan komt het bootje langs gevaren en deze gaat door de deining enkele meters omhoog en omlaag en door de stroming enkele meters naar links en naar rechts kortom elke morgen ben je blij dat je in het bootje zit zonder in het water te zijn gevallen. Bij de "grote” boot aangekomen spullen erin en vertrekken, weer een super dag velen tonijnen whahoo’s, bijna altijd heb je een dubbele of een tripple aanbeet bij de whahoos, het water is hier vrij wild en zeker waar we naartoe gaan daar ligt een rif er zijn verschillende riffen , op het hele eiland zijn maar 2 boten daarom zit er denk ik ook zoveel vis, je hebt wel de lokale vissers met hun bootjes deze vissen op de whahoos wel op een zeer speciale manier namelijk zo. 

Ze doen een cacharette met een prop of een kurk of een bierdop voor in zijn bek aan de lijn ze hebben geen hengels alles gaat met de handlijn, en gooien deze cacharette met een flinke hoge plons in het water en trekken hem dan weer terug naar de boot op een gegeven moment komt er een nieuwsgierige whahoo en die zwemt er achteraan maar die vertrouwd het niet ondertussen pakt de visser een zeer lange speer met een lang touw eraan in zijn hand deze heeft hij klaar liggen de whahoo komt gezwommen en de visser werpt zijn speer en op deze manier vangen ze de whahoos. 

    

 

Dag 7 is weer speciaal, velen whahoos’s tonijnen dorades, amberjacks enz enz. Vandaag is de verjaardag van Mick en deze hebben we ’s-avonds uitbundig gevierd bij Fusio thuis met de hele familie van de dames, alle broers en zussen en de ouders waren erbij aanwezig ook het inmiddels 3 weken oude dochterje van Nounou, op deze dag was er nog iets aparts gebeurd we zijn aan het varen en zien een bootje ronddobberen varen er naartoe en er zitten 2 zeer jonge vissers in een jongen van ongeveer 10 en een van ongeveer 13 jaar oud deze hadden moterpech, geen telefoon bij Nounou praat met de jongens en we varen weer verder op het einde van de dag vinden we de jongens terug nemen ze mee op sleeptouw als we deze jongens niet hadden gevonden weet ik niet wat er was gebeurd, ondertussen zie ik een grote oranje vis in de boot van de jongens liggen en vraag wat is dat voor een vis, Mick had hem nog niet gezien en ziet nu ook de vis liggen hij zegt dat is een heel speciale vis is een diepzee vis die word op ongeveer 200 á 300mtr diepte gevangen en die is heel erg lekker die smaakt naar garnalen er word in het Creools met de jongens gesproken aangekomen aan de kust word het touw los gemaakt en ik krijg van een van de jongens de vis. Heb hem ’s-avonds meteen opgegeten en hij was inderdaad heel erg lekker.  

Dag 8 was een super dag vang op deze dag wel zoveel vis , waaronder 3 zeer grote, vang een whahoo van ongeveer 35kilo, een tonijn van 30 kilo en mijn 2de zeilvis deze is 16cm groter als de eerste namelijk 2,55mtr alleen deze sprong maar 1 keer dat was wel jammer. Nog wel een stuk of 5 andere whahoos zo tussen de 15 en 25kg, een vijftal dorades en nog velen andere vissen. 

Dag 9 ondertussen zijn de nieuwe klanten deze ochtend gearriveerd Gerwin en Michael van sportvisserij Nederland we gaan eerst met z’n allen gezellig een kopje koffie drinken, even kennis maken met elkaar en besluiten om te gaan kant vissen op een wederom nieuwe stek we gaan met 2 auto’s de kano mee. 

 Gerwin en Michael hebben zelf hengels meegenomen en gaan spinnen. 

Ze vangen niets zien wel een grote schildpad langs de kust zwemmen, ook wij vangen niets de stroming was uitzonderlijk sterk en de golven extreem hoog was wel een heel mooi schouwspel. 

dit komt ook omdat op deze plek 2 golfstromen samen komen en er ligt een rif hier ligt nog een galjoen die in de 17e eeuw is gezonken vanuit Afrika vol met zilveren dukaten en olifantsslagtanden je kunt hier niet duiken niemand kan bij het galjoen komen is extreem hier de golven en stroming, Mick heeft diversen van deze slagtanden thuis liggen die komen zo nu en dan uit het wrak, terug gereden en we zien de golven boven de duinen uitkomen ook Mick heeft dit nog nooit gezien en we besluiten te stoppen en lopen door de duinen richting de oceaan, daar waar we lopen komen nooit geen mensen en op de grond liggen de resten de beenderen van een grote walvis diversen beenderen opgeraapt voor Mick thuis. ’s-Avonds na het eten telt Mick de kosten op en je betaalt aan Mick de kosten van je vakantie het vissen en het appartement tevens zet Mick alle foto’s op een usb-stick, zodat je thuis alles kunt bekijken.  

De laatste dag ben ik met een lokale visser wezen vissen met de handlijn, eerst zijn we langs ongeveer 10 andere bootjes gevaren even gekeken wat ze vingen en toen hebben we besloten om te gaan bodemvissen terug gevaren naar de lokale vissers en van iedereen hebben we wel wat gekregen als aasvis toen we genoeg aasvissen hadden, zelf hadden we de beun vol met levende visjes ik schat ongeveer een stuk of 30.

 Naar onze stek gevaren het anker uitgeworpen en eerst een losse lijn aan de oppervlakte met een levend visje uitgegooid. Hij maakt een handlijn met 3 haken ik kijk hoe hij het doet en ik vraag heb je er voor mij ook een ik krijg een houten plank met lijn erop en ga aan de slag al direct vangen we de een na de andere garoupa ik denk een 7 of 8 stuks direct na elkaar, ik zie dat hij een rubber over 2 vingers heeft geschoven en ook die vraag ik voor de veiligheid, de man zit bij de buitenboordmotor op het korte stuk en ik zit aan de lange kant in de boot en alle vis word bij mij neergeworpen, we vangen de een na de andere allerlei soorten en maten groot en klein en op een gegeven moment word het minder met de vangst en hij gaat de haken veranderen en grotere stukken aas eraan en we beginnen murenes te vangen in totaal een stuk of 10 waaronder een zeer grote zo dik als mijn bovenarm deze murenes slaat hij met een stuk hout dood, nou ja dood ze leven nog half ik pak ze aan en gooi ze achter me neer maar zie al gauw dat er enkele toch wel erg dichtbij zijn gekropen en er liggen er ook al een paar onder de vlonder en ik zit daar toch met m’n blote voeten ben er niet zo gerust op, kortom we hadden de boot vol met vis kan maar tot ongeveer 13.00uur vissen moet namelijk m’n koffer nog pakken en het vliegtuig gaat om 16.00uur.

Moeten stoppen anders zou ik het vliegtuig missen kortom een geweldige dag omdat ik alles zelf kon doen zelf haken aanslaan, betonijzer eraan vis eraf aasvis snijden enz enz..   

Tevens was het een zeer aardige gast ik kon hem al, hij was een vriend van de kapitein, naar de kant Menno stond al te wachten nog even gauw bij iedereen langs geweest en afscheid genomen, het was een vakantie om nooit meer te vergeten. 

Koffer gepakt, José gezocht ja die heb ik de hele vakantie niet veel gezien. Menno heeft ons naar het vliegveld gebracht daar was toevallig ook het stel uit Birmingham die gingen ook naar Praia. 

In Praia aangekomen meteen gereserveerd bij restaurant: quinta de la musica een goed restaurant op plateau met muziek en de traditionele optreden van de bevolking met een soort trommelzakjes. De dag erop zaten we aan een bakje koffie en ik zie het stel uit Birmingham langs lopen (Adam en Becky) en vraag of ze mee een bakje koffie willen dat is goed en we zijn de hele dag met ons vieren opgetrokken ook dit was een zeer gezellige dag, Adam liet me nog een filmpje zien dat hij een dag geleden had opgenomen elke ochtend ging hij naar het strand die ochtend zag hij in de verte 2 honden continu over het strand rennen hij liep ernaartoe en wat bleek op 3 verschillende plekken waren er schildpadeieren aan het uitkomen en de kleine schildpadjes worstelden zich naar boven en de honden beten deze schildpadjes dood, Adam heeft zich direct over de schildpadjes ontfermt maar kon de honden niet weg krijgen hij nam de schildpadjes in zijn handen en bracht ze een voor een naar het water en wist er velen te redden maar de honden hebben er tientallen dood gebeten.  

De vakantie is weer voorbij, koffers gepakt met 5 stekken dragon fruit (heb ik van Fusio gehad) word een prachtige boom met zeer mooie grote bloemen en de vrucht is heel lekker en heel goed voor de gezondheid en van de eerste zeilvis die ik had gevangen de punt en de staart meegenomen gelukkig alles goed gegaan bij de douane , zou zo weer terug willen daar is namelijk: No Stress. 

Opmerking: als je hier wil gaan vissen moet je niet zeikerig, en niet bang zijn en je gezondheid moet redelijk zijn. 

 Groeten RENEAfbeelding invoegen   

 

 

                        VERSLAG CABO VERDE    APRIL 2016

 

Onze leden hadden , zoals met vorige Hengelexpo’s , met elkaar afgesproken om samen de stand van onze vrienden Marin en Randy DAS te bezoeken . Het zou , zoals het zich regelmatig voordoet , ook de gelegenheid zijn om met anderen af te spreken wanneer we hen zouden opzoeken om te gaan vissen . Met hen hebben we natuurlijk de keus . Canaria of Cabo Verde . Aangezien de kans , om een marlijn te vangen , merkelijk hoger ligt in Cabo , opteerden Georges Bekaert , Rudy Vander Stichel en ikzelf ervoor om het in april 2016 eens te gaan proberen in Cabo . Georges was er (samen met enkele andere leden ) jaren geleden reeds geweest met een zeer negatief advies ( met bemanning die tijdens het vissen sliep !!!! )maar het professionalisme van Marin en Randy kennend , die op hun vrije dag  gaan vissen , haalde Georges over de lijn . We moesten alleen naar de beschikbare dagen van Cal Rei kijken en uitkijken naar een eenvoudige vlucht . Volgens Randy , op zondag vanuit Zaventem met een tussenstop in Lissabon . Vertrek rond 6 – 7 u in de ochtend en aankomst in Sao Vincente rond 17 u . Wel met 3 uur tijdsverschil . Dit is natuurlijk een prachtig vooruitzicht .

We vliegen met TAP . Vertrek op zondag , aanpassing en shopping ( ??? )op maandag , dan 5 dagen vissen en op zondag terug naar huis . Ik neem contact op met een reisbureau en we vertrekken op 3 april , terug thuis op 10 april. Vissen zullen we van 5 tot 9 april . Als schijnt (!!!!) geregeld. Ik krijg in januari een bericht van reisbureau met de mededeling : TAP heeft de vlucht geschrapt , kom eens langs . We hebben ondertussen wel reeds een aanbetaling gedaan om de boot van 5 tot 9 april te reserveren !!! Voorstel is om op maandag te vertrekken met tussenstop in Lissabon en door te vliegen naar Cabo . Bij de terugkeer tussenstop in Lissabon waar we om 21.30 landen , we logeren er, op kosten van TAP , in een 5 sterrenhotel en vliegen ’s anderendaags verder naar Zaventem . ( Zie na artikel betreffende het vissen ) Later krijg ik van het reisbureau het bericht dat TAP uurregeling veranderd heeft voor het vertrek en we niet meer om 10.00 maar om 6.45 vertrekken.

Maart , en zijn aanslagen . Het belangrijkste is natuurlijk dat we onze vlucht van Lissabon naar Cabo halen . Alles loopt in het honderd . Reisbureau weet van niets en de donderdag voor ons vertrek ga ik naar het kantoor van TAP in Zaventem om te horen dat we op zondag vanuit Oostende naar Lissabon vliegen . De overnachting is natuurlijk voor onze rekening . We boeken het TRYP hotel , gelegen op 200m van de uitgang van de vlieghaven . Het regent wel pijpenstelen als we naar ons hotel gaan - lopen .

Er was wel een shuttle , maar dat moest je natuurlijk weten . We hebben er ook nog lekker gegeten en een goede nacht doorgebracht . ’s Anderendaags de vlucht naar Cabo en afspraak met Randy en Marin in het "Sportfishng Center” in Mindelo . We boeken in, in het Don Paco hotel voor 1 nacht ( voorlopig ) .

Gezellig weerzien in de kleine haven van Mindelo , begroeting door deckhand en eerste contact met de prachtige sporthengelboot . Er liggen er ongeveer een 15-tal . Allemaal gaan ze helpen sommige dromen waar te maken . Afspraak ’s anderendaags om 6.30 , koffie en een boterham aan boord . We kijken uit hoe we de volgende dagen kunnen  ontbijten .

       Afbeelding invoegen  <--little big gameAfbeelding invoegen   

We vertrekken om 7 u . We hadden de avond voordien bepaald dat ik de eerste zou zijn om een marlijn of andere grote vis te bevechten . Georges zou de volgende zijn , Rudy de derde. Dinsdag gans de dag getrold , geen aanbeet . Ik geef mijn plaats van eerste voor woensdag door aan Georges . Ieder zijn beurt .

 Afbeelding invoegen       Afbeelding invoegen

 

Nadat er eerst in de ochtend een gemiste aanslag was , haalt Georges onze eerste marlijn binnen , maar er wordt door Marin en Randy voorgesteld om morgen naar een ander eiland te varen . De vangsten zijn algemeen genomen , slecht . Ook weinig vis op de andere boten . Er zijn er zelfs die beslist hebben 3 dagen weg te blijven . Donderdag is het de beurt aan Rudy . Het was gisteren reeds na de vangst van Georges zijn beurt en hij geeft vandaag zijn kans door aan zijn echtgenote Linda . Hopelijk met meer succes , richting Santo Antao . Rond 13u is er een aanbeet en kan Linda aan het gevecht beginnen . Geen kleine karwei en na goed 20’ lukt de marlijn er in , dankzij enkele prachtige , maar oh , zo gevaarlijke jumps uit het water , op goed 200m achter de boot zich van de haak te ontdoen . Brute pech ! Er wordt nog enkele uren verder gevist en het is weer mijn beurt . Geen aanbeet en Randy stelt voor om een uurtje te jiggen . Georges houdt het voor bekeken , en Rudy en ikzelf hebben dit nog nooit gedaan . Randy als expert toont ons hoe het moet . Rudy en ik zetten ons beste beentje voor. Het is inderdaad een kwestie van techniek. Je kan er inderdaad , wegens slechte techniek , na 5’ de brui aan geven . We hebben beiden wel wat hengelervaring en slagen er in om samen een 14-tal vissen te vangen . Een lekker avondmaal voor ons allen in het vooruitzicht . We varen naar de aanlegplaats voor de boot en worden door een kleine roeiboot opgehaald . Randy had voor ons 2 kamers in het redelijk grote hotel gereserveerd . Het was er proper , het eten ( onze vis ) was lekker , maar de accommodaties zoals toilet en water ( niet alleen het warme ) lieten te wensen over . We hebben er ook , wegens het uitblijven van enige reactie van de directie van het hotel , kunnen kennis makken met de arrogantie van enkele franse , uit Parijs , afkomstige toeristen . We hebben trouwens kunnen kennis maken met de lyrische capaciteiten van de Parijse dame , die dacht Maria Calllas te zijn . Aangezien dat het ondertussen reeds over 22u was , heb ikzelf mijn keel geopend ( aan zo’n mensen vraagt men het niet op een vriendelijke manier ) waarna het dan toch kalm werd en we van een aangename nachtrust konden genieten . Op vrijdagochtend kregen we een aanvaardbaar ontbijt en konden we terug aan boord . Verdere avonturen tegemoet . Vrijdag , geen aanbeet en we voeren terug naar Sao Vincente . Terug in de haven hadden 13 boten slechts 5 marlijnen gehaakt . Zaterdag zou het moeten gebeuren . Vertrek zoals alle dagen rond 7u , met dezelfde moed . Moed der wanhoop ? Neen , de moed van een big gamer . Het is niet alle dagen feest . Maar dit is een hot-spot en we hadden op meer gehoopt . Maar , daar is alleen de afwezige vis verantwoordelijk voor . In de ochtend raisen we een marlijn die er zo te zien geen zin in heeft . We krijgen van Randy en Marin het bericht dat we morgen ook mee kunnen . Georges en Linda houden het door een misverstand voor bezien en we vertrekken , zondag , Rudy en ikzelf , om 6.30 . Uiteindelijk is het die ene dag die alle frustraties van de vorige dagen zal wegwerken . Rudy had aangedrongen om als eerste de vis te bevechten . Rond 9u is het zover . Een geratel van jewelste . Ik spring in de vechtstoel , het harnas had ik reeds aan , andere lijnen worden ingehaald en het feestje kan beginnen . Draaien , draaien en nog eens draaien . Na een goed kwartier komt de vis langs , foto’s worden genomen en daar zwemt hij terug . We varen verder , hopend op nog een aanbeet . Het is ondertussen reeds 13.30 en de tijd dringt voor Rudy . Gaat hij ook zijn marlijn kunnen haken ? Die laatste uren van zo een visavontuur zijn steeds de meest stresserende . Anders kan je nog zeggen , morgen is ook nog goed . Maar hier is er wel een morgen , maar zonder vissen . Plotseling , ik zit met mijn rug tegen de kajuit en kijk achter de boot om enige beweging waar te nemen , zie ik aan bakboord een marlijn uit het water komen . Hij spring , en springt nogmaals , de reel draait als gek . Rudy doet harnas aan , springt in de vechtstoel de andere lijnen worden binnen gehaald . Mooi gevecht met een marlijn die aan de oppervlakte blijft zwemmen en niet spring . Gelukkig en ook wel spijtig want ik wacht op die sprong om foto’s te nemen van jumpende marlijn . Is prachtig . Na een 15 tal minuten is de vis langs de boot . We maken enkele foto’s en daar zwemt hij ( of zij ) weer . Niet getreuzeld . De lijnen worden terug uitgelegd . De boot begint terug te varen . Lijn nummer 5 is pas in de hengelhouder gestoken , Randy heeft zich pas neergezet dat hij recht spring uit zijn stoel ,en daar , daar , aan lijn nummer 5 die pas ingelegd is : MARLIJN . Onze derde marlijn van de dag . Het duurt wel even eer hij er definitief mee doorgaat , maar , daar zingt plotseling weer de molen . Marlijn gehaakt !! Ik spring in de stoel en kan aan mijn tweede gevecht van de dag beginnen . Dit maal op een 80 lbs . Niet te hard trekken is de boodschap . Draaien en nogmaals draaien . De lijn loopt mooi achter de boot als we plots de marlijn op stuurboord uit het water zien springen . De boot wordt op magistrale wijze door Marin terug in de goede richting gemanoeuvreerd en k wordt door Randy en Rudy aangemoedigd " Draaien , draaien , …………….. " het vervolg kan ik moeilijk op papier zetten . Maar u kan zich wel iets inbeelden ….. Na goed 15’ is ook deze vis binnen en springlevend teruggezet . 3 marlijnen !!!! Onze trip is uiteindelijk toch geen flop . Morgen vliegen we terug naar huis , via Lissabon waar we overnachten . Meer over ons wedervaren TAP hier onder . Ondanks het feit dat we slechts 4 marlijnen binnen brachten en er een verloren , is een  resultaat van 5 marlijnen op 6 dagen niet slecht . Maar je bent wel In Cabo Verde . Daarom ook dat ik denk dat ik het persoonlijk nog wel eens wil proberen . Ben je kandidaat ? Ik ken er nu een beetje mijn weg en met gidsen zoals Randy en Marin zitten we welgoed !!! I’ll be back !!!

 Afbeelding invoegen     Afbeelding invoegen

TAP .

Ik moet TAP eigenlijk bedanken dat ze ons  nav de gebeurtenissen van 22 maart tot in Lissabon gebracht hebben . We hebben wel voor ons verblijf moeten opdraaien maar het belangrijkste was in Cabo Verde geraken . Er zijn wel een paar zaken die mij niet aanstonden . Op ons elektronisch ticket staat voor de 4 vluchten telkens " meal " . We konden misschien enig begrip tonen voor onze vlucht Oostende-Lissabon , maar ook bij onze terugvlucht van Lissabon naar Zaventem kregen we GEEN " meal " . Op de vluchten van en naar Cabo kregen we een " meal " , ttz. Warme schotel . Op onze twee andere vluchten bestond het " meal " uit een belegde sandwich !!! met een fruit sap . Wijn was eveneens voorhandig met nadien koffie of een andere drank . Er blijft mij ook iets op mijn maag liggen betreffende de door TAP rooskleurige voorgestelde overnachting in een chique 5 sterrenhotel in Centrum Lissabon. Gewoon een schande hoe men ons behandeld. Je kan zoiets verwachten van bankiers en/of verzekeraars , niet van een luchtvaartmaatschappij . En dan maar klagen over de goedkope maatschappijen zoals Ryanair of andere. We zijn geland in Lissabon om 21.30 , zoals voorzien en moesten ons van onze bagage niets aantrekken want reeds vertrokken naar Zaventem. We hadden afspraak aan een Greenbus , die we makkelijk konden vinden . Daar hebben we dus meer dan een half uur moeten wachten eer we iets wisten en we waren ook niet de enige die daar stonden te koekeloeren . Uiteindelijk waren we met ongeveer een 30-tal personen om in een veel te grote coach te kruipen . Het was ondertussen reeds 22.20 ! Van enige info ? Geen sprake . Ik had ondertussen wel verstaan dat er verschillende hotel moesten aangedaan worden . Het werd dus een " Lissabon by Night " zonder begeleiding . Regelmatig werd er voor een hotel gestopt , en stapten enkele personen uit . We zijn uiteindelijk na een nachtelijke reis door Lissabon aan ons 5 sterrenhotel aangekomen om 23.40 . Bij nader nazicht ligt het hotel op geen 15’ van de luchthaven . Waarom een 5 sterrenhotel ? Op 200m van de luchthaven ligt TRYP . Op onze weg hebben we verschillende andere hotels aangedaan . Was daar geen plaats meer ??? Maar het is nog niet alles !!! ’s Anderendaags moesten we een vlucht hebben vertrekkend om 9.55 .  Ons eerste gedacht was om aan de luchthaven te zijn rond 8u . We moesten geen bagage inchecken en ik verheugde er mij persoonlijk op om van een uitgebreid ontbijt te kunnen genieten . Je zit nu ook niet alle dagen in een 5 sterrenhotel . Aan de balie gaf men ons te kennen dat voor de vlucht , vertrekkend om 9.55 we zouden opgepikt worden om 6.00 !!! Een ontbijt was voorzien ! We zijn opgestaan om 5.00 en werden door " roomservice " gewekt om 5.20 !!! Eigenlijk : No Service . Wat het ontbijt betreft : er stond een buffet gedekt met een Nespresso machine en kartonnen bekers . Ook een karaf met appelsiensap, enkele croissants en broodjes . Er lag een blokje droge geitenkaas . Confituur , charcuterie of eierproduct was er niet en de enige die we er van het personeel gezien hebben was iemand die , terwijl we ontbeten in dezelfde zaal aan het stofzuigen was !! Een 5 sterrenhotel zeker onwaardig , aanvaard door TAP !!! Ik ga in elk geval mijn beklag doen bij TAP . Een taxi voor 4 personen of een shuttle van het hotel had hen zeker veel minder gekost en we hadden zeker een langere nachtrust gehad 
Afbeelding invoegen     Afbeelding invoegen
   Afbeelding invoegen                        Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegen        Afbeelding invoegen
 
 
                                                                                                                Henk Hillaert


http://billfishreport.com/billfish-report/2014-billfisheries-of-the-year-2-cape-verdes/
Nu vissen in Cabo Verde met de CALEI  II 

Zat vorig jaar in oktober , terwijl Randy in België  was , met Marin op de Cal Rei toen hij mij plots zei : « We gaan een boot bijkopen en hem in Cabo Verde leggen . 
Vaart ge die mee over van Canaria naar Cabo ?? ”  

Voor iemand zoals ik , die van de zee en het varen hou , een prachtig voorstel , maar ken niets van motoren of electriciteit en van Canaria naar Cabo varen doe je ook niet op een wip . 

In geval van panne kan je geen beroep doen  op " Touring Zeehulp " en de ganse onderneming zou " zelfbedruipend " zijn . 
Tijdens mijn gesprek had ik wel reeds kunnen merken dat Marin en Randy reeds diverse contacten met anderen hadden gehad . 
Met Randy die ondertussen ook de nodige exeamens gelukt had om professioneel te mogen varen en de ervaring van een zeeman als Marin zou de onderneming zeker goed voorbereid zijn en zonder ongelukken 100 % slaagkans hebben . 

De boot was nog niet aangekocht maar ze hadden er reeds een paar op het oog , ergens in Florida . 
Het zou dus niet lang duren eer Marin en Randy samen naar Florida  gingen en er een prachtige boot op de kop konden tikken. 
De boot zou op een containerschip geplaatst worden om afgeleverd te worden in Gran Canaria teneinde er de nodige aanpassingen aan te doen om de overzet naar Sao Vincente in Cabo Verde voor te bereiden .
Afbeelding invoegen         Afbeelding invoegen
Je kan het traject van de Cal Rei II en de boot zelf bekijken op de www.marlinfishingcanaria.com, catch of the day en ga kijken naar 9 februari 2014 . 

Dat hun beslissing een succes zou worden konden ze alleen maar hopen . Met het nodige vakmanschap zijn ze er ondertussen wel in geslaagd om op een zeer korte termijn , ongeveer 40 visdagen , de kaap van de honderd marlijnen te ronden . 
Medische problemen hebben mij  genoodzaakt  om een uitnodiging om enkele dagen te komen vissen te weigeren . Moet wel zeggen dat het met spijt in het hart is , maar vol plezier voor de gelukkigen  dat ik slechts een stukje van hun vangst kan smaken via mijn dagelijkse opvolging via " catch of the day " . Een van onze leden is er een week  heen geweest 
  

                                                             Henk Hillaert

Totale vangst Cabo Verde 101 marlijnen in 47 visdagen .

                     volgend jaar wordt er weer gevist in april - mei.