BK Kenia 2009


 

Belgian Big Game Federation 
Belgian Big Game Federation organiseerde van 25 t/m 29 januari 2009 een "Belgian Championship Big Game Fishing".
Plaats van heel het gebeuren was Malindi en Watamu in Kenia.

MET DE MEDEWERKING VAN >> " KLIK OP EEN LOGO HIER ONDER "
                   


  
 
Verslag B.K. Malindi 2009


MEER DAN 4 TON VIS OP 4 DAGEN DOOR 6 TEAMS
Belgisch Kampioenschap Big Game vissen 2009, Thriller van formaat

Een verslag


Op 22 januari 2009 was er om 17h afgesproken in de lokalen van de Malindi Sea Fishing Club om deel te nemen aan de lottrekking van boten en teams.

 

6 boten voor 6 teams. Boten ingehuurd bij het welbekende Kingfisher van de familie Paul uit Malindi. 4 boten lagen in Malindi zelf, 2 andere boten lagen een 20-tal kilometer daar vandaan in Watamu. In Watamu was de kans op blauwe of zwarte marlijn groter dan in Malindi

 Lotentrekking zou bepalen met welke boten er dagelijks zou gevist worden door de verschillende teams. Een eenvoudig en gemakkelijk toe te passen systeem: elk team en boot kreeg een nummer. De eerste dag viste elk team met de boot met hetzelfde nummer, de dag nadien met de boot met hun teamnummer plus 1, en zo verder voor de volgende dagen. Er werden ook tijdens deze bijeenkomst de door " De Goudvoorn” uit Mechelen ter beschikking gestelde t-shirts uitgedeeld.

Elke deelnemer 2 stuks, elk crewlid 1 exemplaar. Logisch dat er ook aan de eigenaars van Kingfisher een t-shirt aangeboden werd. Door verschillende deelnemers, die hier al vroeger kwamen, werd dadelijk commentaar gegeven op de boten waarmee zou gevist worden.


.  Deze is een betere schipper ( wat dit ook maar moge zijn ) en deze is er een met een grotere boot. Maar het zijn al bij al allemaal professionals die dit reeds zeer lang doen. Buiten de skipper zaten er op elke boot ook 2 of 3 deckhands. Na een drink en een groepsfoto gingen we allen samen naar ons hotel, al dromend van onze toekomstige exploten . En of die er zouden zijn !!

Het vertrek om 6h30’ van het hotel naar de boten werd vergemakkelijkt aangezien bijna iedereen in hetzelfde hotelcomplex verbleef. Verplaatsingen in Malindi ten laste van Kingfisher. Catharina, eigenares van Kingfisher bleek een prima chauffeur met deze ver van bij ons geldende regels van autorijden. Er zijn ook niet overal geasfalteerde banen, er wordt gerust op zandwegen gereden. Volgens ingewijden is de toestand er de laatste jaren fel op vooruit gegaan maar fietsers en voetgangers worden er gewoon van de baan getoeterd. Er rijden redelijk veel fietsen en het aantal wagens is nog beperkt. Veel klein vervoer met ‘tuk tuks”, een soort van gemotoriseerde riksja van het merk " Piaggio”. De hitte tijdens de dag verplicht de bevolking om er zeer vroeg op uit te trekken en op dit vroege uur is het reeds een bonte mensenmassa. De transfer met een taxi naar Watamu vertrok een beetje vroeger en was ten laste genomen door Belgian Big Game Federation. Lidgelden worden gebruikt ten behoeve van de leden, niet om plezierreisjes te betalen aan de bestuursleden.
 Na een ritje van 10 minuten, aankomst aan het strand, opstappen in een kleine boot, werden we samen met de skippers naar de visboten gevaren. Opstappen, kennis maken met de bemanning en binnen de vijf minuten waren we al aan het varen.
Tijdens de trip naar de visgronden, ongeveer ½ uurtje varen, werden lijnen en aas klaargemaakt. Er zou gevist worden met hengels en reels van 30 en 50lbs. Aas waren verschillende soorten kleine ilanders en haken werden beaasd met visstrips. Dit is een algemeen gebruikt allround aas. Ook werd er gevist met de bekende ballyhoo’s.

Het duurde niet lang of de eerste beten kwamen er aan, niet allemaal met succes bekroond, maar dit was niet alleen het geval op onze boot. Ook op de andere boten werden er veel missers geregistreerd. Bewijs dat er inderdaad vis, ja, veel vis aanwezig was. Als extra service kreeg men ’s middags ook een lunch aangeboden bestaande uit pas gevangen bijvangst, verschillende soorten kleine tonijnen, barracuda’s of mahi’s (dorade). Deze laatste was natuurlijk onze uitverkorene, voor zover we de keuze hadden natuurlijk.

Alle lines-out om 16h en terugkeer naar de Malindi Sea Fishing Club waar de resultaten geregistreerd werden. Na dag 1: Een boot met slechts één enkele vis aan boord, alle andere boten met 5, 7 of 9 geldende vissen . Sailfish en marlijn. Aan de leiding: P.R. team met 14400 punten gevolgd door Double G team met 13200 punten, de andere teams met 11000, 8400 en 7000 punten. Wetende dat een marlijn, gevangen aan een 50lbs lijn, 5000 punten opbrengt, kan u zich inbeelden dat de ploegen dicht opeen volgden.

Veel hing inderdaad af of men vanuit Malindi of Watamu uitvoer. Dag 2 zou voor onze leiders een lijdensweg worden. Varend vanuit Watamu, met twee gemiste marlijnen en geen andere vangst waren ze het slachtoffer van de dag. Stonden ze eerst na dag één, waren ze nu 5e. Het goede nieuws kwam er voor de Coralia Boys die dankzij 10 sailfishes van plaats 3 naar de kop opschoven. Met bijna 6000 punten voorsprong konden ze hun eerste plaats verdedigen, hun transfert naar Watamu voor de 3e dag vissen zou hen eventueel ook hun eerste plaats kunnen kosten.


Op dag 2 waren de Boula-Boulas ( ploeg gevormd door een beenhouwer en een bakker - vanwaar hun naam ) van plaats 4 naar plaats 2 opgeschoven. Het zou een strijd worden tussen die twee. Beide ploegen moesten op dag 3 wel vanuit Watamu varen. Mindere vangsten door de beter geplaatsten zouden hen redden. Het beste resultaat was voor het P and C team dat opschoof van plaats 6 naar plaats 2 ex-aequo met het Boula-Boulas team dat erin geslaagd was 13000 punten te klaren. De leiders hadden genoeg aan hun 8645 punten om hun plaats veilig te stellen . De 645 punten waren deze verworven door de vangst van 2 yellowfins aan een 50lb-lijn.

De laatste dag zou uitsluitsel geven. Strategie zou de doorslag geven, maar elk team had geopteerd om alleen met 30lbs lijnen te vissen wat natuurlijk de meeste punten opleverde. Als je nu 5X sailfish vangt aan 30 ipv. 50lbs maakt dat een verschil van 3000 punten. Rekening houdend dat er tussen 1 en 2 maar 1400 punten verschil was, en er 2 op plaats 2 stonden……… Ik zeg u niets meer.


Toeval of niet maar de 4 best geplaatste teams konden vanuit Malindi varen. U moet zich realiseren dat de gronden waar gevist wordt een oppervlakte beslaat van ongeveer 25km2 het geen met zich meebrengt dat de boten elkaar regelmatig kruisen en er ook kan vastgesteld worden of er vis binnengebracht wordt of dat de boot aan het trollen is. Dit zijn geen noorse bosgeesten maar het jargon van big gamers waarbij het aas door het water getrokken wordt door de boot.

Pas aangekomen op de visgronden werden de lijnen uitgezet. Op het ogenblik dat de 3e lijn werd uitgezet, dubbele strike op de pas uitgezette lijnen. Beide gemist. Missers die zwaar zouden doorwegen bij de eindafrekening.

Rond 9h hadden we 3 sails binnen, goed voor 4800 punten. Een marlijn zou prima zijn om onze plaats te consolideren, want we zagen met lede ogen aan dat er op de andere boten regelmatig vis werd binnengehaald. Of dit sailfish was of marlijn konden we niet zien, maar we waren er toch niet gerust in. Om het nog spannender te maken hadden we afgesproken dat er geen vangstinfo tussen de verschillende boten zou uitgewisseld worden. Maar we hadden toch nog een paar vissen nodig. Later zou blijken dat we om 15h gezakt waren van plaats 1 naar plaats ……4! Om 15h15’, tripel strike, met drie gehaakte vissen, met een vis aan een lijntje van 20lbs . Deze laatste vis zou veel tijd vragen om binnen te brengen en zou enerzijds onze tweede plaats veilig stellen maar ons ook niet meer de kans geven om langer te trollen en eventueel onze eerste plaats terug te winnen.


16h: alle lines out en binnenvaren om de eindafrekening te maken. Ondertussen werden ook de onontbeerlijke gekleurde vlaggetjes boven gehaald. We waren blij met onze 6 vaandels en onze 9600 punten. Twee boten hadden er meer: een met 7 een met 9. Was dat een van de boten waarop de bakkerbeenhouwercombinatie op zat?

Met 1400 punten achterstand konden ze ons inderdaad inhalen en gaan lopen met de titel van Belgisch Kampioen. Aan land gekomen werden we begroet door het P- R team dat 9 vissen gevangen had en er dus 14400 punten bij deed. Ze konden ons vertellen dat de Boula- Boulas 7 vissen hadden en wij naar de tweede plaats verhuisden. We waren de eersten om Fons en Eric geluk te wensen met hun verdiende zege.

Buiten onze wedstrijd hadden we voor de skippers en bemanning ook een competitie georganiseerd die hen zelfs meer interesseerde dan onze wedstrijd en het bekomen van de titel van Belgisch Kampioen. We hadden er een " Best Boat Trophee" met navenante geldprijs aan verbonden. De trophee was een op marmeren voetstuk gemonteerd Atomium, ons aangeboden door Fishingcenter Michiels. De broer van Jos, Walter, runt in Brussel een van de grootste winkels voor bekers, trofeën, en vlaggetjes. Wat de bemanning nog meer interesseerde was de geldprijs die er aan verbonden was: 10.000 Keniaanse Shilling. Zeg maar : een maandwedde !!!
            

Het was een gelukkige skipper Adi van de Snark die met beker en geld aan de haal ging, hopend dat hij het op de volgende B.K. even goed zou doen. Sommige skippers, zoals Alfred, keken een beetje sip. Hij had vorige week de Zuid-Afrikaanse wedstrijd gewonnen, zonder geldprijs voor de bemanning ……

Dit boeiende B.K. 2009 werd gewonnen door het Boula-Boula –team, bestaande uit Fons Claes ( de beenhouwer ) en Eric Vander Capellen ( de bakker ) met een totaal van 43600 punten. De Coralia Boys, bestaande uit Henk Hillaert en Eddy Bracke werden tweede met …… 43445 punten. 155 punten verschil. Tussen 3 en 4 was het verschil niet veel groter. 3 werd het P and C team, bestaande uit Perez Vanneste en Christine Parmentier ( onze enige deelneemster). Zij waren 2e op de voorlaatste dag en dankzij 5 sailfissen en een 16kilo zware wahoo op de laatste wedstrijddag konden ze hun derde plaats met 40784veilig stellen. Ze werden op de hielen gezeten door het P R team, bestaande uit Patrick Panis en Rudy Vanderstichel, goed voor 40000 punten.

Tegenslag voor de Belgische Kampioenen van vorige editie, Patrick Roisin en Marc Segers, die ondanks de vangst van verschillende marlijnen, waaronder een blauwe van ongeveer 130 kilo, 5e werden.
3 mindere dagen zou het Double G –team een laatste plaats opleveren.

Na de uitreiking van de Best Boat Trophee werd ons door de baas van het HotelPlan Complex van Malindi, in de Coconut Beach – Tropical Beach Resort een receptie aangeboden .Sangria en versnaperingen. In aanwezigheid van Catharina en van Angus, de eigenaars van Kingfisher, werd een de laureaten van het B.K. de eerste prijs, ttz. een gratis dagtrip vissen op een van de boten van Kingfisher, aangeboden. Voor de andere deelnemers waren er prijzen aangeboden door onze sponsors. Met dank aan Shimano, voor de 2 prachtige NEXAVE BX 270H Game Type, een waardebon van 175 euro wijn aangeboden door wijnhandel Madles, aan Relais Ravestein uit Brugge en aan de Beenhouwerij Claes.


SAMENVATTING.

Een pracht van een wedstrijd, met een onvoorspelbare winnaar aangezien na 3 dagen vissen en mits een beetje geluk de laatst geklasseerde nog steeds Kampioen van België kon worden.

We hadden het geluk aan onze kant dat er volop vis aanwezig was, en het niet alleen kleine vis betrof.

Op vraag van de deelnemers hebben we al besloten dat wij voor 99% in januari 2011 op dezelfde locatie ons volgende B.K. organiseren.

We kunnen alleen hopen dat de vangsten dan even goed zullen zijn.

Volledige uitslag van het B.K. en bijkomende info kan U hieronder vinden. Als U zin hebt om de titel van Fons en Eric af te snoepen kunnen wij U alleen welkom heten. Ondertussen werken wij verder om nog betere reisvoorwaarden te bekomen en trachten we nog gullere sponsors te vinden.


            
  

 

BELGIAN BIG GAME FEDERATION COMPETITION TEAM CLSSIFICATION
TEAM DAY 1 place DAY 2 DAY 1+2 place DAY 3 DAY 1+2+3 place DAY 4 DAY1+2+3+4 place
BIG FISH 7000 5 8000 15000 4 6400 21400 6 13000 34400 5
BOULA - BOULA 8400 4 11000 19400 2 13000 32400 2 11200 43600 1
CORALIA BOYS 11000 3 14200 25200 1 8645 33845 1 9600 43445 2
DOUBLE G TEAM 13200 2 5000 18200 3 4800 23000 5 6800 29800 6
P AND C 1000 6 12800 13800 6 18600 32400 2 8384 40784 3
P. R . TEAM 14400 1 0 14400 5 11200 25600 4 14400 40000 4

Vangsten tijdens de BBGF Competition in Malindi / Kenya januari 2009

TEAM SAILFISH MARLIN Andere >15kg Kleinere vissoorten
BIG FISH 2 1 0 dorado 2
5 0 0
4 0 0
0 2 0
totaal 11 3 0 14+2
BOULA-BOULA 6 0 0 wahoo 1
8 0 0 dorado 2
3 2 0
7 0 0
totaal 24 2 0 26+2
CORALIA-BOYS 8 0 0 dorado 4
10 0 0 bonito 4
9 1 yellowfin 2 skipjack 1
6 0 0 wahoo 1
totaal 27 1 2 30+1
Double G Team 9 0 0 wahoo 1
0 1 0 dorado 4
3 0 0 bonito 11
5 0 0 tuna 2
totaal 17 1 0 18+18
P & C Team 1 0 0 dorado 2bonito 4
8 0 0 barracuda 1
12 0 0 tonijn 6
5 0 wahoo 1 kingfish 1
totaal 26 0 1 27+19
P, R, Team 9 0 0 ???
0 0 0
7 0 0
9 0 0
totaal 25 0 0 25